Španielská gastronómia je zárukou čerstvosti, zmesou jedinečných chutí a voní. Tak ako každá krajina, tak i španieli majú svoje tradičné jedlá, ktoré sa všade vo svete snažia iní napodobniť, ale pravú chuť poznáte iba v Španielsku....
PAELLA Španielská gastronómia je zárukou čerstvosti, zmesou jedinečných chutí a voní. Tak ako každá krajina, tak i španieli majú svoje tradičné jedlá, ktoré sa všade vo svete snažia iní napodobniť, ale pravú chuť poznáte iba v Španielsku. Najznámejším a najobľúbenejším jedlom je slavná paella. Prezradíme, že špeciálnou ingredienciou, ktorou dochucujú toto jedlo je šafrán. Veľmi obľúbená reštaurácia, kde ju možte ochutnať v oblasti Costa del Sol je Restaurante Paella’s y Más v Marbelle. |
|
TAPAS V prípade, že máte chuť iba na niečo ľahkého, španielská kuchyňa ponúka riešenie- Tapas. Ide o jednohubky rozneho druhu a sú vhodnou alternaíivou k vínu. Vinikajúce šunky-ta najznámejšia “serrano” sú preslávané svojou povestnou chuťou v celej Andalúzii. Sýry s chuťou čerstvého tymiánu, rozmarínu, alebo orechov, čerstvé olivy, avokádo, tortilly, sardinky(espetos de sardinas)….len sa do toho pustiť. A samozrejme extra panenský olivový olej, pochádzajúci priamo zo srdce Andalúzie. Pochutnať si na nich možte i v miestnych plážových reštauráciách Chiringuito. Až budete v potravinách, určite si všimnite označenie šuniek. Tie najlepšie (Huelva, Los Pedroches, Trevélez) sú zárukou top kvality. |
|
RYBY A MORSKÉ PLODY Ryby a morské plody sú najobľúbenejšími potravinami na chiringuitos (plážových baroch) na pobreží Costa del Sol, ale špízy z čerstvých sardinek sú hviezdnym pokrmom. Benalmádena, Fuengirola a Estepona sú posiate rybárskými člnmi na piesku, kde sú sardinky napíchnuté a pečené na olivovom dreve. Tiež grilovaná ryba Dorada, mušle a škeble, kalamáry na rozne zposoby sú vynikajúce. Špecialitou sú tiež PIL-PIL- dusené krevety na cesnaku, chili a bielom víne, všetko musíte ochutnať!!! |
|
VÍNO Španielské vína, najma „tintos“ (červené), sú medzinárodne uznávané, mnoho „cavas“ súperia s renomovanými šampanskými (ale sú omnoho lacnejšie), bary a nočné kluby ponúkajú širokú škálu možností whisky, vodky a ginu, Andaluzia je známá pre svoje ostré sherry a manzanilly a španielské piva sú porovnateľné s tými najlepšími na svete. |
|
ROZUMNÁ ALKOHOLOVÁ KULTURA Bary a kaviarne sú vždy plné španielov, ktorí si užívajú po práci „caña“ (pivo) alebo k obedu pohár vína, a tiež nie je neobvyklé vidieť ľudí účastnit sa ranného rituálu pitia sherry alebo brandy, ktoré ich pripraví na ďalší deň. Je to součásti životného štýlu a malo by sa na to pozerať v kontexte obecne zrelého postoja španielov k alkoholu. Typickým sladkým drinkom je Sangria s ovocím a možte ju ochutnať v každom bare, či reštaurácii. Tolerancia pre vodičov je 0,5 promile. Sladké špeciality Typickým dezertom je churros(čuros), sladké tyčinky z cesta zaliate čokoládou a obalené cukrom. |
|
NÁKUPY V SUPERMARKETOCH:
|